Nyelvek
Magyar  | Français  | English  | Deutsch
Belépés
Véletlenszerű kép
Ezi_067

Kétvízköze Premier 2010

Sajtóvisszhang az együttes Kétvízköze című nagyműsorának ősbemutatójáról

Hagyományőrzés mesterfokon

kecskemetilapok

Feltöltés időpontja: 2010. március 24. 12:02
 
A XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztivál egyik legsikeresebb, telt házas programja volt a szabadkai Róna Táncegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes táncszínházi estje 2010 április 20-án a Kecskeméti Kulturális Központban.

 A Róna Táncegyüttes Más(kor) című előadása  humorba oltottan  foglakozott a  a néphagyomágyok megmaradásának kérdéseivel.  Az est második részében a Kecskemét Táncegyüttes  Kétvízköze (Lelkünk tükre) című új műsorának ősbemutatóját láthatta a közönség.  Az együttes az országban elsőként foglalta össze  a történelmi Kétvízköze és a mai Bács-kiskun megye  néptánchagyományait.. A Lukács László által rendezett színpompás műsorban az együttes több generációja  tett hitet hagyományaink megőrzése, továbbéltetése mellett.
Az estet fergeteges táncház zárta.

  

Az idők sodra táncban elbeszélve

Szerző: Komlós József Jr.

Kétvízköze (Lelkünk Tükre) címmel mutatta be új műsorát a Kecskemét Táncegyüttes a XXV. Kecskeméti Tavaszi Fesztiválon.

Nagy várakozás előzte meg a Tavaszi Fesztivál neves városi műhelyének bemutatóját, teljesen meg is telt a Kecskeméti Kulturális Központ színházterme szombaton este. Először a vendégek: a Szabadkai Róna Táncegyüttes mutatta be ötletesen humoros keretbe foglalt színpompás műsorát, majd a szünet után a Kecskemét Táncegyüttes új műsorára került sor.

A Kétvízköze (Lelkünk Tükre) jót átgondolt, szépen megfogott műsor, melyben ismét számos tájunkon élő etnikum tánca elevenedik meg a magyar néptánc legszebb hagyományai mellett. A Lukács László rendezte programban különböző generációk táncolják el a kérdést és a választ a hagyományok megőrzésének-feloldódásának témakörében, pozitív választ adva napjaink nyugtalanító magyar létkérdésére.

A kedves, hangulatos esten két kiváló táncszínházat láttunk, ugyanarra a problémára: megmaradásunkra, hagyományaink, népi örökségünk fennmaradására fókuszálva. A műsor után jó hangulatú táncház következett, szemléltetvén, hogy a népi kultúra zsigerileg ott él fiatalban és idősebben.

Képek és szöveg: Komlós József JR