Nyelvek
Magyar  | Français  | English  | Deutsch
Belépés
Véletlenszerű kép
Ezi_207

Bulgária - Veliko Tarnovo

A Kecskemét Táncegyüttes hatalmas sikere Veliko Tarnovoban.

Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a bulgáriai Veliko Tarnovoban a nemzetközi folklór fesztivált, mely 17 ország együttesét fogadta. A fesztivál ebben az évben július19-től augusztus 2-ig tartott. A második héten (július 26-tól augusztus 2-ig) 9 ország vett részt: Bulgária, Costa Rica, Ecuador, Grúzia, Magyarország Mexikó, Törökország, Ukrajna és Venezuela. Országunkat az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központ fenntartásában működő Kecskemét Táncegyüttes képviselte a Nemzetközi Folklórfesztiválok Szövetsége magyarországi irodája és a hazai néptáncszakmai szervezetek javaslata alapján.

 

A világörökségi listán méltán szereplő Veliko Tarnovo, egy gyönyörű fekvésű városka, mely a Második Bolgár Birodalom fővárosa volt. A Jantra folyó kettős U kanyart vet, így számtalan dombra tagolja a várost, a település felett pedig a citadella őrzi a cárok emlékét.

Tarnovo a középkori Bulgária legfelségesebb erődjét, a cári palotát, a püspöki palotát és számtalan 12-14. századi templomot mondhat a magáénak. Veliko Tarnovoban, Kr.e. 5500-4500 újkőkori emberek éltek, majd Kr.e. 2000 körül trákok telepedtek le. A rómaiak építették meg először az erődöt, majd az 5.sz.-ban a bizánci Jusztiniánusz császár emeltetett citadellát. Később Tarnovgrad lett a bizánci uralkodók elleni lázadások középpontja, itt alakult meg a Második Bolgár Birodalom és lett Tarnovgrad Konstaninápoly után, a régió második legfontosabb városa, kereskedelmi és kulturális központ a következő kétszáz évben.

A város egyik híres temploma, a Szent Dimitar templom, jellegzetes Tarnovo-stílusban épült.

 

A fesztivál szervezettségének köszönhetően több helyszínen is bemutatkozhattak az együttesek. A Kecskemét Táncegyüttes 3 alkalommal lépett fel Veliko Tarnovoban a fesztivál nyitó- és záróünnepségén, valamint az utolsó közös felvonuláson, melyen a közönség nagy lelkesedéssel fogadta a magyar csikósok ostor-mutatványát és a lányok lenyűgöző üveges táncát.

Nemcsak a helyi közönségnek, hanem a közeli falvak lakóinak is bemutathattuk műsorunkat. Július 30-án a chilei Renacer Együttessel közösen egyórás műsort adtunk Djulunitsaban. A lelkes közönség megismerhette dinamikus táncainkat és színes viseleteinket is. Az előadás során magyarországi páros- és erdélyi férfitáncokból adtunk ízelítőt.

Július 31-én Veliko Tarnovotól 50 km-re eső Gorna Lipnizaban léptünk fel. Az egész estés műsor első felében kecskeméti és kiskunsági táncokat mutattunk be, majd magyarbődi, bagi, somogyi üveges és botos, tyukodi és kalotaszegi táncok következtek.

 

Második alkalommal rendezték meg a Hagyományos ételek estjét, amely egy igazi ünnepi lakoma műértőknek, számtalan finom étellel, itallal és tánccal fűszerezve. Így került sor július 29-én a magyar-török estre. Csapatunk nemzeti ételekkel kápráztatta el a szervezőket. Házi pálinkákkal fogadtuk vendégeinket, előételként hidegtálakat kínáltunk- főként a speciális magyar fűszerezésű szalámit és kolbászt-, majd gulyás leves, és hortobágyi húsos palacsinta szerepelt az étlapon. Finom ételeinken kívül táncunkkal és a magyar virtusunkkal is lenyűgöztük a közönséget. Az est és az egész fesztivál fantasztikus érdeme, hogy a résztvevő önkénytelenül egy határok nélküli kulturális fergetegbe csöppen. Mindenkiben van valami közös: a tánc és a zene szeretete. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a számtalan közös élmény, fotó és a rengeteg ajándék, amit a többi ország résztvevőitől kaptunk.

A fesztivál záró ünnepségén a közönségdíjat Grúzia gyermekcsoportja kapta, de a fesztivál célja nem a versengés volt, hiszen mindenki élményekkel gazdagodva tért haza.

Köszönjük mindazon támogatóknak, akik anyagi hozzájárulásukkal segítettek minket. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Kecskemét Kultúrájáért Alapítvány,. Termostar Kft, Dr. MäRz Egészségügyi és Szolgáltató Kft,

 

 

Dóbiás Andrea és Adler Írisz

Fotók :Kulcsár István