Nyelvek
Magyar  | Français  | English  | Deutsch
Belépés
Véletlenszerű kép
Bemutato_195

Bemutatkozás

Kecskemét Táncegyüttes 1976-ban alakult, fenntartója a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit KFT.(volt Erdei Ferenc Művelődési Központ). A táncegyüttes 40 éve alatt sok száz fellépéssel és bemutatóval öregbítette Kecskemét hírnevét, ápolta a hírős város hagyományait, illetve okozott örömet lakóinak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 

A táncegyüttes a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű népeinek táncait állítja színpadra.  Kiemelten foglalkoznak Kecskemét és tágabb környezete, a Kiskunság táncainak rekonstruálásával, gyűjtésével, visszatanulásával és színpadi bemutatásával, valamint a régi kecskeméti viseleteket felkutatásával.

A Táncegyüttes állandó szereplője Kecskemét és tágabb környezete társadalmi, gazdasági, kulturális ünnepeinek, többek között a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválnak, a Hírős Hét Fesztiválnak, a Kecskeméti Népzenei Találkozónak és a Kodály Művészeti Fesztiválnak.
Az együttesnél dolgozó néptánc szakemberek és fiatal táncosok részt vesznek az országos és megyei felnőtt, gyermek-ifjúsági néptánc találkozók szervezésében.
 A táncegyüttes a házigazdája a Kulturális Központ táncházi programjainak is.
Rendszeresen bemutatkoznak hazai és külföldi néptánc fesztiválokon, táncház találkozókon, versenyeken.
A Táncegyüttes folyamatosan gondoskodik az utánpótlásáról. A kecskeméti fiatalok néptánc tanulásának otthona. Az utánpótlás nevelésében szorosan együttműködik a KMI Kodály Iskola néptáncművészeti tanszakával.
A táncegyüttes közel 180 tagú, jelenleg 8 csoportban folyik a sokoldalú művészeti munka. A legkisebbek a Csimota csoportba járó 2-3 éves kisgyermekek. Ők péntekente 16.00-tól 17.00-ig ismerkednek a népszokásokkal, népi játékokkal. A 4-5-6 évesek a „Kislurkó”, illetve „Lurkó” csoportba járnak. A Kisiskolás korosztály a „Csutri” csoportban sajátítja el a táncos alaplépéseket, míg a 10-12 évesek a "Suprik" csoport, a 13-14 évesek a „Kisbetyárok”, majd 14 év felettiek a "Nagybetyárok". Ezen csoportoknál a néptáncpróbába integráltan megjelenő népi játékkal, népszokásokkal érjük el, hogy alapkészséggé váljon saját nemzeti kultúrája, és mindezt örömforrásnak, hasznos segítőtársnak, a teljes élet részének élje meg. Az együttes az ifjúsági utánpótláscsoportja hetente kétszer, szerdán és péntekente próbálnak. A táncegyüttes gerincét alkotó csoportban 17-25 éves fiatalok táncolnak hetente 3-szor.
Az idősebb táncosokból álló Parázs csoportban a táncegyüttes egykori alapító táncosai dolgoznak újra együtt 2006 óta. A táncegyüttesbe járó gyerekek szüleiből létrejött "Családi" csoportba nagy szeretettel járnak az anyukák apukák.
 
Művészeti asszisztens: Böde István, Böde-Harkai Csilla
 
Művészeti vezetők: Lukács László néptáncpedagógus
                                  Lukácsné Haránt Eszter néptáncpedagógus,
                                 Mindketten a Népművészet Ifjú Mesterei
 
A Kecskemét Táncegyüttes korábbi művészeti vezetői: Nagy Dezső, Farkas Zoltán (Batyu), Kopasz István, Szeverényi Anikó, Bedőcs József
 
Az együttesnek nincs saját zenekara, a zenei kíséretet rendszerint a Hírös Zenekar látja el.
Vezetője: Hegedűs Máté
 
Külföldi fellépések, szereplések: Ausztria, Bulgária, Dánia, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Kanada, Lengyelország, Németország, Románia, Svájc, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Törökország.
 
 
Repertoár

 

 Az együttesnek  hat egész estés (50-70 perces) táncszínházi műsora van.
 
Báli nyitótáncok:

 

 Reformkori bál
 Palotás
 Tánc Liszt VI. Magyar rapszódiájára
 Körmagyar Rózsavölgyi Márk zenéjére
 
További információk:
 
Videók: